Rożki szpinakowe
Składniki (15 sztuk):
- ciasto francuskie- 1 sztuka (300g)
- szpinak mrożony- 1 opakowanie (450 g)
- ser typu Feta- 1 opakowanie (270g)
- czosnek-4 ząbki (20 g)
- sól, pieprz
- żółtko do smarowania – 1 sztuka (20g)
- jogurt naturalny- 1 duże opakowanie (400g)
- koperek -2 łyżki (8g)
Sposób przygotowania:
Rożki:
Na nagrzaną patelnię przesyp mrożony szpinak. Poczekaj aż się rozmrozi, odparuje z niego woda. Dodaj ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę (3 ząbki), sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Ciasto francuskie podziel na 15 kwadratów. Na każdym z nich ułóż łyżkę szpinakowego farszu. Zalep brzegi, by powstały trójkąty. Przed pieczeniem posmaruj żółtkiem. Piecz około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (aż rożki będą rumiane).
Sos:
Wymieszaj jogurt z koperkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki).
Wartość odżywcza:
- energia: 141 kcal/ sztukę
- białko: 5,05 g/sztukę
- tłuszcz: 8,85 g/sztukę
- węglowodany: 10,94 g/sztukę
- błonnik: 0,72 g/sztukę

