Bułeczki zapiekane
Składniki (10 porcji):
- kajzerki- 10 sztuk (600 g)
- szynka z indyka- 10 plastrów (200g)
- pieczarki-1 opakowanie (250g)
- papryka czerwona-1 sztuka (230g)
- szczypiorek-10 łyżek (50g)
- mozzarella-3 sztuki (375 g)
- cebula-1 sztuka (100g)
- oliwa lub olej rzepakowy-1 łyżka (10 ml)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku (sól, pieprz). Paprykę, szynkę, szczypior pokroić drobno. Wszystkie składniki połączyć w misce, wymieszać. Z bułki wydrążyć środek, nałożyć do niej powstały farsz. Posypać mozzarellą. Piec w piekarniku, około 10 minut, 180 stopni 🙂
Oczywiście kajzerki można z powodzeniem wymienić na bułki pełnoziarniste, grahamki, zrobić opcję bezmięsną, za to z większym udziałem warzyw. Zamiast sera można użyć jajek.
Wartość odżywcza:
- energia: 308 kcal/porcję
- białko: 16,1 g/porcję
- tłuszcz: 10,5 g/porcję
- węglowodany: 39 g/porcję
- błonnik: 2,03 g/porcję


