Bułeczki zapiekane

Bułeczki zapiekane

Składniki (10 porcji):

  • kajzerki- 10 sztuk (600 g)
  • szynka z indyka- 10 plastrów (200g)
  • pieczarki-1 opakowanie (250g)
  • papryka czerwona-1 sztuka (230g)
  • szczypiorek-10 łyżek (50g)
  • mozzarella-3 sztuki (375 g)
  • cebula-1 sztuka (100g)
  • oliwa lub olej rzepakowy-1 łyżka (10 ml)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku (sól, pieprz). Paprykę, szynkę, szczypior pokroić drobno. Wszystkie składniki połączyć w misce, wymieszać. Z bułki wydrążyć środek, nałożyć do niej powstały farsz. Posypać mozzarellą. Piec w piekarniku, około 10 minut, 180 stopni 🙂

Oczywiście kajzerki można z powodzeniem wymienić na bułki pełnoziarniste, grahamki, zrobić opcję bezmięsną, za to z większym udziałem warzyw. Zamiast sera można użyć jajek.

Wartość odżywcza:

  • energia: 308 kcal/porcję
  • białko: 16,1 g/porcję
  • tłuszcz: 10,5 g/porcję
  • węglowodany: 39 g/porcję
  • błonnik: 2,03 g/porcję