Ciasto francuskie ze szparagami
Składniki (8 porcji):
- ciasto francuskie-1 opakowanie (375g)
- mozzarella- 2 sztuki (250g)
- szparagi 16 sztuk- (480g)
- szynka parmeńska- 8 plastrów (120g)
- czarnuszka-1 łyżeczka (5g)
- oliwa z oliwek- 2 łyżki (10g)
- pieprz, sól
- żółtko-1 sztuka (25g)
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie podzielić na 8 kawałków. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałą część. Obtoczyć w oliwie i przyprawić solą oraz pieprzem. Szparagi owinąć w plaster szynki i ułożyć na cieście. Przykryć je plastrem mozzarelli. Ciasto francuskie zakleić w kopertę, posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką. Piec około 10-12 minut w 220 stopniach Celsjusza (góra-dół).
Wartość odżywcza:
- energia: 305 kcal/porcję
- białko: 14,2 g/porcję
- tłuszcz: 19,3 g/porcję
- węglowodany: 19,7 g/porcję
- błonnik: 0,93 g/porcję


