Ciasto francuskie ze szparagami

Ciasto francuskie ze szparagami

Składniki (8 porcji):

  • ciasto francuskie-1 opakowanie (375g)
  • mozzarella- 2 sztuki (250g)
  • szparagi 16 sztuk- (480g)
  • szynka parmeńska- 8 plastrów (120g)
  • czarnuszka-1 łyżeczka (5g)
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki (10g)
  • pieprz, sól
  • żółtko-1 sztuka (25g)

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie podzielić na 8 kawałków. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałą część. Obtoczyć w oliwie i przyprawić solą oraz pieprzem. Szparagi owinąć w plaster szynki i ułożyć na cieście. Przykryć je plastrem mozzarelli. Ciasto francuskie zakleić w kopertę, posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką. Piec około 10-12 minut w 220 stopniach Celsjusza (góra-dół).

Wartość odżywcza:

  • energia: 305 kcal/porcję
  • białko: 14,2 g/porcję
  • tłuszcz: 19,3 g/porcję
  • węglowodany: 19,7 g/porcję
  • błonnik: 0,93 g/porcję