Co oznaczają informacje na butelce wody?
Niewielu z Nas kupując wodę butelkowaną zastanawia się nad tym jaką wodę wybrać pod względem jej składu. Zwykle szukamy konkretnej firmy, smaku lub ceny. W praktyce jednak woda wodzie nierówna. W zależności od tego jaką wodę wybierasz- dostarczasz różną ilość składników mineralnych, ale nie tylko. Jakie są rodzaje wód? Czym się różnią? Jaką wybrać? Czym się kierować? Co możesz wyczytać z etykiety? Na te i inne pytania odpowiadam poniżej.
Jakie są rodzaje wód butelkowych?
Wody, które znajdziesz w sklepie można podzielić na 4 kategorie:
- naturalne wody mineralne,
- naturalne wody źródlane,
- wody stołowe,
- wody lecznice.
Informacja tego typu musi być zawarta na etykiecie produktu.
Czym różnią się od siebie te wody i co to oznacza?
Naturalne wody mineralne:
To woda pochodząca z konkretnego, dobrze przebadanego źródła, zawiera charakterystyczne dla niego składniki mineralne. Na etykiecie butelki poza nazwą „naturalna woda mineralna” znajdziesz informację o tym, jakie konkretnie składniki mineralne zawiera i w jakiej ilości. Dla organizmu największe znaczenie mają te, których ilość zaspokaja przynajmniej 15 % naszego zapotrzebowania dziennego. Dzięki temu, spożywana w odpowiednich ilościach uzupełnia naszą dietę. Substancje śladowe zawarte w wodzie (spożywane przez długi czas) również mogą pozytywnie wpłynąć na uzupełnienie ich niedoboru w organizmie.
Naturalne wody źródlane:
Podobnie jak wody mineralne – pochodzą z udokumentowanego ujęcia/ źródła, składem mineralnym (niskozmineralizowane) bliżej im do wody kranowej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a zatem są uboższe w składniki mineralne niż woda mineralna. Dobrze gaszą pragnienie i stanowią alternatywę dla wody wodociągowej. Zdecydowanie najpowszechniejsza grupa wód butelkowanych. Na niektórych butelkach można znaleźć informację o tym, że są rekomendowane przez Instytut Matki i dziecka lub Centrum Zdrowia dziecka do spożywania w ciąży lub przygotowywania pokarmu dla niemowląt.
Wody stołowe:
W ich skład najczęściej wchodzą wody źródlane wzbogacone dodatkiem soli mineralnych lub wodą mineralną. Oznacza to, że zawierają przynajmniej jeden (lub więcej) składnik mający znaczenie fizjologiczne (sód, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub inne). Na butelce takiej wody znajdziesz informację o rodzaju wody mineralnej, źródlanej wchodzącej w skład wody stołowej oraz o ilości soli mineralnych w przeliczeniu na litr produktu. Dzięki dobremu składowi mineralnemu i analizowaniu etykiet produktu, dobrze dobrane wody źródlane mogą z powodzeniem uzupełniać codzienną dietę pod względem niektórych mikro lub makroelementów.
Każdą z powyższych kategorii wód – dodatkowo można zaklasyfikować pod względem stopnia wysycenia dwutlenkiem węgla:
- Nienasycona dwutlenkiem węgla- potocznie niegazowana
- Nasycona dwutlenkiem węgla- w zależności od tego jak dużo dwutlenku węgla zawiera: gazowana, średniogazowana, lekkogazowana.
Naturalne wody mineralne dodatkowo muszą zawierać informację na etykiecie o pochodzeniu dwutlenku węgla, którym zostały nasycone:
- „naturalnie wysycona dwutlenkiem węgla” – czyli dwutlenek węgla pochodzi z tego samego ujęcia/ źródła co woda i poziom jest jednakowy w butelce wody i w wodzie w źródle,
- „wzbogacona gazem ze źródła- dwutlenek węgla pochodzi z tego samego ujęcia/źródła co woda, ale poziom w butelce jest wyższy w stosunku do źródła
- „nasycona dwutlenkiem węgla” – nasycona dwutlenkiem węgla innego pochodzenia.
Ważne!
Żadna z opisywanych powyżej wód nie powoduje leczenia chorób, zapobiegania im. Niedopuszczalne są informacje, obrazki sugerujące, z woda ma jakieś szczególne właściwości lecznicze, jeśli nie jest to potwierdzone w jej badaniach i klasyfikacji rodzajowej.
Wody lecznicze:
Odrębna kategoria wód, których skład i właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze, potwierdzone wynikami badań farmakologicznych i klinicznych. Skład mineralny swoisty dla danego źródła, np. szczawy, wody wodorowęglanowo wapniowe, magnezowe, siarczkowe, radoczynne. Stosowane najczęściej jako składowa terapii zalecona przez lekarza, kontynuacja leczenia po sanatorium. Nie powinno się stosować tego typu wód w dowolnych ilościach jako gaszące pragnienie, tylko pod kontrola lekarza w ściśle określonych przypadkach i ilościach- tak jak każdy jak środek farmaceutyczny.
Czy średniozmineralizowana znaczy to samo co średnio gazowana?
Nie. Wyrażenie „średnio gazowana” odnosi się tylko do poziomu nasycenia wody dwutlenkiem węgla i jest używane do opisu wód mineralnych, stołowych i źródlanych, a „średniozmineralizowana” odnosi się do zawartości soli mineralnych w wodzie i jest to kryterium podziału wód mineralnych.
- Woda bardzo niskozmineralizowana (do 50 mg soli mineralnych/l)
- Woda niskozmineralizowana (do 500 mg soli mineralnych/l)
- Woda średniozmineralizowana (do 1500 mg soli mineralnych/l)
- Woda wysokozmineralizowana (powyżej 1500 mg soli mineralnych/l).
Jakie inne oznaczenia możemy znaleźć na butelce wody?
- zawiera wodorowęglany-gdy zawartość wodorowęglanów jest wyższa niż 600 mg/l,
- zawiera siarczany- gdy zawartość siarczanów jest wyższa niż 200 mg/l,
- zawiera chlorki- gdy zawartość chlorków jest wyższa niż 200 mg/l,
- zawiera wapń- gdy zawartość wapnia jest wyższa niż 150 mg/l,
- zawiera magnez- gdy zawartość magnezu jest wyższa niż 50 mg/l,
- zawiera fluorki- gdy zawartość fluorków jest wyższa niż 1 mg/l,
- zawiera żelazo- gdy zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa niż 1 mg/l,
- zawiera sód- gdy zawartość sodu jest wyższa niż 200 mg/l,
- odpowiednia dla diety ubogiej w sód- zawartość sodu jest niższa od 20 mg/l
- odpowiednia dla przygotowywania żywności dla niemowląt- gdy spełnia wszystkie wymagania z zakresu:
- zawartość sodu lub siarczanów nie jest wyższa od 20 mg/l,zawartość fluorków nie jest wyższa od 0,7 mg/l,zawartość azotynów nie jest wyższa niż 0,02 mg/lzawartość azotanów nie jest wyższa niż 10 mg/l;

Konsultacja on-line
Współpraca miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Współpraca miesięczna z 14-dniowym jadłospisem
Współpraca 2-miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Współpraca 2-miesięczna z 14-dniowym jadłospisem
Współpraca 3-miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Bibliografia:
- Derkowska-Sitarz M., Adamczyk-Lorenc A.: Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka. Górnictwo i geologia -Seria Studia i Minerały. 2008, 34:39-48.
- Drobik M., Latour T.: Fizjologiczne znaczenie składników mineralnych dostarczanych z wodą naturalna na podstawie badan farmakodynamicznych niektórych wód leczniczych. 2006, 11:259-270.
- Agnieszka Salomon, Bożena Regulska-Ilow: Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze- charakterystyka i zastosowanie. Zakład Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu Kierownik: dr hab. B. Regulska-Ilow, prof. nadz. Bromatologia i chemia toksykologiczna. XLVI, 2013, 1:53 – 65.
- Marzanna Mziray, Magdalena Siepsiak, Regina Żuralska i in.: Woda istotnym składnikiem pokarmowym diety osób w wieku podeszły., Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017, 98 (2): 118-124.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31.03.2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.04.2004 r. w sprawie maturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.
