Deser ciasteczkowo-bananowy
Składniki (1 porcja):
- Banan-1 sztuka (140g)
- ciastko holenderskie San-1 sztuka (10g)
- czekolada deserowa-1 kostka(4g)
- skyr naturalny-1 opakowanie (150g)
- orzech pekan-1 sztuka (3g)
- cukier waniliowy-1 łyżeczka (4g) ->alternatywą tej pozycji jest erytrytol+laska wanilii
Sposób przygotowania:
Skyr przełożyć do miski. Ciastko pokruszyć na drobno, wymieszać ze skyrem, dodać cukier wanilinowy (można wymienić na laskę wanilii oraz odrobinę erytrytolu). Wszystko wymieszać. Na dno szklanki wyłożyć kilka plastrów banana, przełożyć warstwą skyrowej masy ciasteczkowej. Czynność powtórzyć -do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ułożyć orzech, posypać czekoladą.
Wartość odżywcza:
- energia: 335 kcal/porcję
- białko: 19,48 g/porcję
- tłuszcz: 6,01 g/porcję
- węglowodany: 52,14g/porcję
- błonnik: 2,99 g/porcję

