Domowa pasta z pieczonych pomidorów

Domowa pasta z pieczonych pomidorów

Składniki (8 porcji):

  • pomidory koktajlowe – 50 sztuk (1000 g)
  • czosnek – 3 ząbki (15g)
  • oliwa z oliwek- 3 łyżki (30g)
  • bazylia suszona- 1 łyżeczka (1g)
  • papryka słodka mielona- 1 łyżeczka (4g)
  • papryka wędzona- 1 łyżeczka (4g)
  • rozmaryn – 1 łyżeczka (5g)
  • tymianek suszony- 1 łyżeczka (3g)
  • pieprz czarny- 4 szczypty (4g)
  • sól- 4 szczypty (4g)

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, pokroić na połówki lub ósemki (w przypadku większych pomidorów). Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i posypać ulubionymi ziołami (moje propozycje w spisie składników). Piec w rozgrzanym piekarniku 180-200 stopni (góra-dół) około 30 minut. Dokładny czas zależy od ilości samych pomidorów oraz zawartości w nich wody. Pieczenie należy zakończyć, gdy większość wody z nich odparuje a pomidory zaczną się „przypiekać”. Całość przełożyć do misy miksera i zmiksować. W międzyczasie można jeszcze raz doprawić do smaku. Opcjonalnie do miksowania można dodać kostkę serca Feta (200g). W tym wypadku nie trzeba dodawać soli do pieczenia, ponieważ ser jest słony.

Wartość odżywcza (bez Fety):

  • energia: 70 kcal/ porcję
  • białko: 0,42 g/porcję
  • tłuszcz: 3,93 g/porcję
  • węglowodany: 7,62 g/porcję
  • błonnik: 2,3 g/porcję

Wartość odżywcza (z Fetą):

  • energia: 113 kcal/ porcję
  • białko: 4,68 g/porcję
  • tłuszcz: 7,9 g/porcję
  • węglowodany: 7,86 g/porcję
  • błonnik: 2,3 g/porcję