Domowa pasta z pieczonych pomidorów
Składniki (8 porcji):
- pomidory koktajlowe – 50 sztuk (1000 g)
- czosnek – 3 ząbki (15g)
- oliwa z oliwek- 3 łyżki (30g)
- bazylia suszona- 1 łyżeczka (1g)
- papryka słodka mielona- 1 łyżeczka (4g)
- papryka wędzona- 1 łyżeczka (4g)
- rozmaryn – 1 łyżeczka (5g)
- tymianek suszony- 1 łyżeczka (3g)
- pieprz czarny- 4 szczypty (4g)
- sól- 4 szczypty (4g)
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić na połówki lub ósemki (w przypadku większych pomidorów). Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i posypać ulubionymi ziołami (moje propozycje w spisie składników). Piec w rozgrzanym piekarniku 180-200 stopni (góra-dół) około 30 minut. Dokładny czas zależy od ilości samych pomidorów oraz zawartości w nich wody. Pieczenie należy zakończyć, gdy większość wody z nich odparuje a pomidory zaczną się „przypiekać”. Całość przełożyć do misy miksera i zmiksować. W międzyczasie można jeszcze raz doprawić do smaku. Opcjonalnie do miksowania można dodać kostkę serca Feta (200g). W tym wypadku nie trzeba dodawać soli do pieczenia, ponieważ ser jest słony.
Wartość odżywcza (bez Fety):
- energia: 70 kcal/ porcję
- białko: 0,42 g/porcję
- tłuszcz: 3,93 g/porcję
- węglowodany: 7,62 g/porcję
- błonnik: 2,3 g/porcję
Wartość odżywcza (z Fetą):
- energia: 113 kcal/ porcję
- białko: 4,68 g/porcję
- tłuszcz: 7,9 g/porcję
- węglowodany: 7,86 g/porcję
- błonnik: 2,3 g/porcję


