Dorsz w porach i pieczarkach

Dorsz w porach i pieczarkach

Składniki (4 porcje):

  • cebula-1 sztuka (100g)
  • por-2 sztuki (280g)
  • pomidory suszone -6 sztuk (42g)
  • polędwica z dorsza- 2 sztuki (800g)
  • pieczarka- 8 sztuk (150g)
  • oliwa z oliwek-2 łyżki (20ml)
  • śmietana 18%-2 łyżki (50g)
  • sól himalajska, pieprz kolorowy, tymianek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Warzywa i mięso umyć. Zielone części pora pokroić drobno, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, w międzyczasie doprawiając pieprzem, solą. Na osobnej patelni podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną drobno cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić kilka minut przyprawiając solą, pieprzem. W misce wymieszać podsmażone pory, pieczarki, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, śmietanę. Wszystko wymieszać. Rybkę pokroić na kawałki, przyprawić (sól, pieprz, rozmaryn, tymianek). W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć połowę farszu warzywnego, ułożyć na nim kawałki ryby, przykryć reszta farszu. Piec w piekarniku 180 stopni, ( ja piekę góra – dół, bez termoobiegu). 20-25 minut.

Świetnie sprawdzi się z ziemniaczkami pieczonymi lub batatami.

Wartość odżywcza:

  • energia: 262 kcal/porcję
  • białko: 37 g/porcję
  • tłuszcz: 9,4 g/porcję
  • węglowodany: 9,16 g/porcję
  • błonnik: 3,93 g/porcję