Dorsz w porach i pieczarkach
Składniki (4 porcje):
- cebula-1 sztuka (100g)
- por-2 sztuki (280g)
- pomidory suszone -6 sztuk (42g)
- polędwica z dorsza- 2 sztuki (800g)
- pieczarka- 8 sztuk (150g)
- oliwa z oliwek-2 łyżki (20ml)
- śmietana 18%-2 łyżki (50g)
- sól himalajska, pieprz kolorowy, tymianek, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Warzywa i mięso umyć. Zielone części pora pokroić drobno, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, w międzyczasie doprawiając pieprzem, solą. Na osobnej patelni podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną drobno cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić kilka minut przyprawiając solą, pieprzem. W misce wymieszać podsmażone pory, pieczarki, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, śmietanę. Wszystko wymieszać. Rybkę pokroić na kawałki, przyprawić (sól, pieprz, rozmaryn, tymianek). W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć połowę farszu warzywnego, ułożyć na nim kawałki ryby, przykryć reszta farszu. Piec w piekarniku 180 stopni, ( ja piekę góra – dół, bez termoobiegu). 20-25 minut.
Świetnie sprawdzi się z ziemniaczkami pieczonymi lub batatami.
Wartość odżywcza:
- energia: 262 kcal/porcję
- białko: 37 g/porcję
- tłuszcz: 9,4 g/porcję
- węglowodany: 9,16 g/porcję
- błonnik: 3,93 g/porcję






