Dorsz z warzywami
Składniki (4 porcje):
- Polędwica z dorsza – 2 sztuki (800 g)
- papryka czerwona -1 sztuka (230 g)
- papryka pomarańczowa- 1 sztuka (120g)
- cukinia-1 sztuka (250g)
- bakłażan-1 sztuka (240g)
- oliwa z oliwek-3 łyżki (30ml)
- cytryna-1 sztuka (80g)
- pomidorki koktajlowe- 10 sztuk (200g)
- sól, pieprz, rozmaryn, koperek
Sposób przygotowania:
Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojonego w plastry bakłażana, polać oliwą, przyprawić. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć, dołożyć pokrojoną w plastry cukinię i znów piec przez 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu ułożyć na podpieczonych warzywach: pokrojone w plastry papryki, przekrojone na pół pomidory, umytą i przyprawioną rybę (doprawioną solą, pieprzem, rozmarynem, koperkiem). Na górę ułożyć plastry cytryny.
Wszystko zapiekać 15-20 minut (w zależności od grubości płatów ryby).
Wartość odżywcza:
- energia: 213 kcal/porcję
- białko: 35,84 g/porcję
- tłuszcz: 1,23 g/porcję
- węglowodany: 16,06 g/porcję
- błonnik: 4,86 g/porcję


