Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Składniki (4 porcje):

  • Polędwica z dorsza – 2 sztuki (800 g)
  • papryka czerwona -1 sztuka (230 g)
  • papryka pomarańczowa- 1 sztuka (120g)
  • cukinia-1 sztuka (250g)
  • bakłażan-1 sztuka (240g)
  • oliwa z oliwek-3 łyżki (30ml)
  • cytryna-1 sztuka (80g)
  • pomidorki koktajlowe- 10 sztuk (200g)
  • sól, pieprz, rozmaryn, koperek

Sposób przygotowania:

Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojonego w plastry bakłażana, polać oliwą, przyprawić. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć, dołożyć pokrojoną w plastry cukinię i znów piec przez 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu ułożyć na podpieczonych warzywach: pokrojone w plastry papryki, przekrojone na pół pomidory, umytą i przyprawioną rybę (doprawioną solą, pieprzem, rozmarynem, koperkiem). Na górę ułożyć plastry cytryny.
Wszystko zapiekać 15-20 minut (w zależności od grubości płatów ryby).

Wartość odżywcza:

  • energia: 213 kcal/porcję
  • białko: 35,84 g/porcję
  • tłuszcz: 1,23 g/porcję
  • węglowodany: 16,06 g/porcję
  • błonnik: 4,86 g/porcję