Ekspresowe leczo

Ekspresowe leczo

Składniki (2 porcje):

  • cebula-1 sztuka (105g)
  • koncentrat pomidorowy-1 opakowanie (100g)
  • oliwa z oliwek-3 łyżki (30 ml)
  • papryka czerwona- 2 sztuki (460g)
  • pieczarka-1 opakowanie (250g)
  • ryż biały lub brązowy- 1 woreczek (100g)
  • szynka wieprzowa (200g)
  • cząber mielony, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, estragon mielony, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę. Gdy się zarumieni – wrzucić szynkę wieprzową pokrojoną w kostkę, cząber, wędzoną paprykę, estragon i czosnek. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i podsmażone na osobnej patelni (2 łyżki oliwy) pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dusić do miękkości. Podawać z ryżem.

Wartość odżywcza:

  • energia: 662 kcal/porcję
  • białko: 36,30 g/porcję
  • tłuszcz: 27,30 g/porcję
  • węglowodany: 72,61 g/porcję
  • błonnik: 11,5 g/porcję