Ekspresowe leczo
Składniki (2 porcje):
- cebula-1 sztuka (105g)
- koncentrat pomidorowy-1 opakowanie (100g)
- oliwa z oliwek-3 łyżki (30 ml)
- papryka czerwona- 2 sztuki (460g)
- pieczarka-1 opakowanie (250g)
- ryż biały lub brązowy- 1 woreczek (100g)
- szynka wieprzowa (200g)
- cząber mielony, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, estragon mielony, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę. Gdy się zarumieni – wrzucić szynkę wieprzową pokrojoną w kostkę, cząber, wędzoną paprykę, estragon i czosnek. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i podsmażone na osobnej patelni (2 łyżki oliwy) pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dusić do miękkości. Podawać z ryżem.
Wartość odżywcza:
- energia: 662 kcal/porcję
- białko: 36,30 g/porcję
- tłuszcz: 27,30 g/porcję
- węglowodany: 72,61 g/porcję
- błonnik: 11,5 g/porcję

