Ekspresowy skyrnik z truskawkami
Składniki (6 porcji):
- skyr naturalny-2 opakowania (900g)
- jaja- 6 zestawów (306g)
- budyń waniliowy- 2 opakowania- (80g)
- cukier waniliowy- 1 opakowanie (16g)
- erytrytol-8 łyżeczek (40g)
- truskawki- garść (200g)
- czekolada gorzka-6 kostek (24g)
Sposób przygotowania:
Skyr, jajka, budyń, cukier waniliowy oraz erytryol wymieszać na gładką masę. Przelać do formy do pieczenia. Piec w 170-200 stopniach Celsjusza, około 30 minut (zależy od grubości warstwy). Na końcowym etapie 5-10 minut można włączyć termoobieg. Po upieczeniu skyrnik odrobinę opadnie, to normalne. Truskawki umyć, pokroić i ułożyć na cieście. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Skyrnik najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce.
Wartość odżywcza:
- energia: 230 kcal/porcję
- białko: 24,3 g/porcję
- tłuszcz: 6,91 g/porcję
- węglowodany: 24,43 g/porcję
- błonnik: 0,91 g/porcję

