Ekspresowy skyrnik z truskawkami

Ekspresowy skyrnik z truskawkami

Składniki (6 porcji):

  • skyr naturalny-2 opakowania (900g)
  • jaja- 6 zestawów (306g)
  • budyń waniliowy- 2 opakowania- (80g)
  • cukier waniliowy- 1 opakowanie (16g)
  • erytrytol-8 łyżeczek (40g)
  • truskawki- garść (200g)
  • czekolada gorzka-6 kostek (24g)

Sposób przygotowania:

Skyr, jajka, budyń, cukier waniliowy oraz erytryol wymieszać na gładką masę. Przelać do formy do pieczenia. Piec w 170-200 stopniach Celsjusza, około 30 minut (zależy od grubości warstwy). Na końcowym etapie 5-10 minut można włączyć termoobieg. Po upieczeniu skyrnik odrobinę opadnie, to normalne. Truskawki umyć, pokroić i ułożyć na cieście. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Skyrnik najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce.

Wartość odżywcza:

  • energia: 230 kcal/porcję
  • białko: 24,3 g/porcję
  • tłuszcz: 6,91 g/porcję
  • węglowodany: 24,43 g/porcję
  • błonnik: 0,91 g/porcję