Jaką wodę pić?
Mnogość informacji w Internecie, niejednokrotnie wykluczających się wzajemnie sprawia, że ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Gazowana czy niegazowana? Mineralna, źródlana czy stołowa? Może smakowa lub z kranu? Z filtra?
Punktem wyjścia do odpowiedzi na to pytanie jest wskazanie dla kogo ma być ta woda. Zatem: czy jesteś osobą aktywna fizycznie? Czy jesteś w ciąży? Może karmisz piersią? Jak wygląda Twoja dieta? Czy można upatrywać się w niej niedoborów żywieniowych? Jaka jest Twoja sytuacja zdrowotna? Każdy z Nas jest inny i woda, która przyniesie pozytywne aspekty dla jednej osoby, może okazać się niewłaściwa dla innej.
Każda woda zaspokoi pragnienie, jednak wiele badań wskazuje, że największe żywieniowe znaczenie w tej kwestii ma naturalna woda mineralna, zwłaszcza średnio i wysokozmineralizowana. Poza gaszeniem pragnienia stanowi uzupełnienie codziennej diety w minerały, zwłaszcza te, których zawartość w wodzie zaspokaja przynajmniej 15 % zapotrzebowania dziennego (informacja na etykiecie). Jeśli jesteś aktywna fizycznie ten rodzaj wody pomoże Ci uzupełnić chlor, potas, sód, które podczas wysiłku zostały wydzielone z potem. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią woda mineralna będzie korzystna również ze względu na możliwość uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania na minerały.
Ta sama woda mineralna (zwłaszcza bogata w wodorowęglany-info na etykiecie) nie będzie odpowiednia dla Ciebie jeśli cierpisz na ostre stany chorobowe przewodu pokarmowego lub chorobę wrzodową ponieważ działa drażniąco. Należy zaznaczyć tutaj również, że niektóre kobiety w ciąży (może również Ty?), mogą odczuwać dyskomfort pijąc tego typu wodę, wówczas zaleca się zamienić ją na niskozmineralizowaną lub na wodę źródlaną.
Jeśli znasz swoją sytuację zdrowotną, wiesz na jakie niedobory żywieniowe możesz być narażona -wybieraj wody bogate w deficytowy składnik mineralny. Nie jest to forma leczenia i nie zastąpi wizyty u specjalisty, a raczej wspomagania. Woda może być świetnym uzupełnieniem diety np. w wapń.
Z kolei jeśli chorujesz na nadciśnienie tętnicze nie polecam wody bogatej w sód, ponieważ sód wpływa na podwyższenie ciśnienia.
Jeśli woda ma Ci służyć przygotowaniu posiłków dla niemowląt – bezpieczniejsza będzie woda źródlana lub mineralna zawierająca informację „odpowiednia dla przygotowywania żywności dla niemowląt”.
Gazowa czy niegazowana?
Dwutlenek węgla zawarty w wodzie gazowanej poprawia jej smak, co jest cenne jeśli nie przepadasz za smakiem wody niegazowanej. Dodatkowo taka woda daje uczucie orzeźwienia, wspomaga procesy trawienne. Obecność dwutlenku węgla zapobiega też rozwojowi niepożądanych w wodzie bakterii. Dwutlenek węgla nie wykazuje niekorzystnego działania na osoby zdrowe. Woda tego typu jest niewskazania w stanach nadkwaśności, stanów zapalnych gardła, strun głosowych, problemów gastrycznych (podrażnia). W ciąży lub w osób otyłych (zwłaszcza otyłość brzuszna) może wzmagać poczucie pełności.
Gdzie w tym wszystkim „wody smakowe”?
Woda to woda, nie ma określonego smaku. Smak mają napoje na bazie wody. Ich butelki wyglądem zbliżonym do wyglądu butelki wody tej samej marki mają sugerować, że jest to woda. Ta sama butelka, przezroczysta ciecz w środku, te same znaki handlowe jak w przypadku wody, rysunek wodospadu- to wszystko chwyty marketingowe. Czytając skład produktu poza wodą znajdziesz tam cukier (najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy) lub słodziki (acesulfam, sukraloza), aromaty owocowe i regulatory kwasowości. Spożycie butelki takiego napoju oznacza dodatkowe ok. 200 kcal (mniej, gdy substancją słodzącą jest słodzik) dorzuconych codziennie do diety w postaci cukru. Zastąpienie zwykłą wodą spożywanych napojów wiąże się ze zmniejszeniem całkowitej kaloryczności diety i jest skutecznym sposobem redukcji masy ciała, poziomu tkanki tłuszczowej.
Nie lubisz smaku wody ?
Jeśli smak wody nie jest dla Ciebie akceptowalny -możesz go zmienić. Dodatek mięty, plastra cytryny, pomarańczy, grejpfruta, truskawek lub malin całkowicie zmieni jej smak, wygląd i nie wpłynie na podwyższenie wartości kalorycznej do poziomu 200 kcal.
Czy pić wodę z filtra lub z kranu?
Podstawą jest informacja czy woda w Twoim kranie pochodzi z wodociągu czy własnego ujęcia. Woda wodociągowa jest wodą uzdatnioną i dopuszczoną do celów spożywczych. Musi zatem spełniać szereg wymagań pod względem czystości mikrobiologicznej, chemicznej i podlega bieżącej kontroli. Składem mineralnym jest często bogatsza niż butelkowane wody źródlane czy niskozmineralizowane wody mineralne, jednak w dalszym ciągu zawiera mniej minerałów niż woda mineralna wysokozmineralizowana. Jeśli nie masz specjalnych wymagań i tym samym potrzeby korzystać z wody wysokozmineralizowanej to spokojnie możesz spożywać wodę wodociągową. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo pieniędzy i zredukujesz produkcję odpadów plastikowych w swoim gospodarstwie domowym.
Ważna kwestia, o której musisz wiedzieć pijąc wodę z kranu:
Czystość wody wodociągowej to jedno, a stan instalacji wodociągowej to drugie- o tym również musisz pamiętać. Nawet jeśli woda z wodociągów nadaje się do wypicia to jeśli płynie przez stare i zarośnięte rury -nie będzie bezpieczna. I tutaj naprzeciw wychodzą producenci filtrów wody. Obecnie na rynku mamy bardzo szeroki wachlarz różnych rodzajów filtrów. Jedne z bardziej popularnych to filtry wykorzystujące odwróconą osmozę. Produktem działania tych urządzeń jest woda czysta pod względem mikrobiologicznym, ale demineralizowana- zatem produkt pozbawiony jakichkolwiek minerałów, które mogłyby pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Bardzo popularne są również filtry dzbankowe. Dzięki Nim z wody wodociągowej możemy pozbyć się zanieczyszczeń, których źródłem jest nieodpowiedni stan instalacji wodociągowej (zanieczyszczenia mechaniczne, ołów), chloru, używanego do dezynfekcji sieci wodociągowych. Dodatkowo filtry tego typu poprawiają smak, barwę wody wodociągowej. Ważne natomiast, by wodę z tego typu dzbanków spożywać w ciągu kilku- kilkunastu godzin od filtracji. Nie chronią one bowiem wody istotnie przed rozwojem mikroorganizmów, wręcz przeciwnie. Postawione w dobrze nasłonecznionym miejscu i wyposażone w filtr z węglem aktywnym stwarzają dobre warunki do ich rozwoju.
A co z filtrami usuwającym „twardość wody?”
Często spotykam się z opinią, że spożywanie bardzo twardej wody może powodować powstawanie kamieni nerkowych. W chwili obecnej przy wymaganiach UE stawianych wodzie wodociągowej jest to bardzo mało prawdopodobne. Wapń i magnez (ich związki tworzą kamień, który widzisz w czajniku) są niezbędne w diecie, w wodzie są znacznie łatwiej przyswajalne niż z pożywienia.

Konsultacja on-line
Współpraca miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Współpraca miesięczna z 14-dniowym jadłospisem
Współpraca 2-miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Współpraca 2-miesięczna z 14-dniowym jadłospisem
Współpraca 3-miesięczna z 7-dniowym jadłospisem
Bibliografia:
- Derkowska-Sitarz M., Adamczyk-Lorenc A.: Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka. Górnictwo i geologia -Seria Studia i Minerały. 2008, 34:39-48.
- Drobik M., Latour T.: Fizjologiczne znaczenie składników mineralnych dostarczanych z wodą naturalna na podstawie badan farmakodynamicznych niektórych wód leczniczych. 2006, 11:259-270.
- Agnieszka Salomon, Bożena Regulska-Ilow: Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze- charakterystyka i zastosowanie. Zakład Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu Kierownik: dr hab. B. Regulska-Ilow, prof. nadz. Bromatologia i chemia toksykologiczna. XLVI, 2013, 1:53 – 65.
- Marzanna Mziray, Magdalena Siepsiak, Regina Żuralska i in.: Woda istotnym składnikiem pokarmowym diety osób w wieku podeszły., Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017, 98 (2): 118-124.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31.03.2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.04.2004 r. w sprawie maturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.
