Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki (6 porcji):
- mięso mielone- (800g) -> u mnie łopatka wieprzowa ale może być to również drób lub inna część wieprzowinki
- cebula- 1 sztuka (105g)
- jajko- 1 sztuka (50g)
- bułka tarta- 2 łyżki (16g)
- czosnek-5 ząbków (25g)
- natka pietruszki (posiekana)- 4 łyżki (24g)
- mąka pszenna do obtaczana- 3 łyżki (30g)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka ostra, bazylia, oregano, pieprz ziołowy
- mozzarella w kostce- 1/2 kostki (150g)
- pomidory w puszce – 2 puszki (800 g)
- passata pomidorowa -pół szklanki (100g)
Sposób przygotowania:
Klopsiki:
Mięso umieścić w naczyniu szklanym, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę (2 ząbki), jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy uformować klopsiki. Obtoczyć je w mące i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Do miseczki przelać passatę, pomidory w puszce, pomidory dodatkowo rozgnieść widelcem. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz ziołowy). Tak przygotowanym sosem zalać mięsko, posypać potartą mozzarellą. Piec bez przykrycia około 30-40 minut, 200 stopni, góra-dół. Ja podaję je zwykle z sałatą na słodko i kaszą gryczaną. Ty możesz serwować z czym tylko chcesz 😉
Wartość odżywcza:
- energia: 354 kcal/ porcję
- białko: 40,57 g/porcję
- tłuszcz: 13 g/porcję
- węglowodany: 21,49 g/porcję
- błonnik: 4,42 g/porcję









