Krem z pieczonych warzyw
Składniki (8 porcji):
- Papryka czerwona- 5 sztuk (1150g)
- Passata pomidorowa- 1 opakowanie (680g)
- Pomidor koktajlowy- 25 sztuk (500g)
- Cebula- 4 sztuki (420g)
- Ciecierzyca gotowana- 25 łyżek (500g)
- Cukinia- 2 sztuki (1200g)
- Czosnek- 3 ząbki (15g)
- Oliwa z oliwek- 8 łyżek (80ml)
- Czosnek granulowany- 1 łyżeczka 93g)
- Liść laurowy- 3 sztuki (6g)
- Papryka wędzona- 1 łyżeczka (4g)
- Ziele angielskie- 1 łyżeczka (3g)
- Pieprz czarny- 3 szczypty (3g)
- Sól 1/2 łyżeczki- (3g)
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić ją na większe kawałki. Pomidory pokroić na połówki, cukinię w plastry (jeśli ma cienką skórkę- nie trzeba obierać), cebulę pokroić w plastry, czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami (propozycje w spisie składników), wyłożyć na blaszkę i piec 15-20 minut. Po upieczeniu warzywa przełożyć do garnka, dodać ugotowaną ciecierzycę (można kupić gotową lub ugotować w osobnym garnku), zalać passatą, zblendować i gotować jeszcze 15-20 minut. Jeśli wolisz opcję mniej gęstą- dodaj wody lub bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wartość odżywcza:
- energia: 333 kcal/ porcję
- białko: 11,66 g/porcję
- tłuszcz: 13 g/porcję
- węglowodany: 42,91 g/porcję
- błonnik: 11,36 g/porcję





