Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Składniki (8 porcji):

  • czerwona cebula- 1 sztuka (105g)
  • czosnek- 2 ząbki (10g)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 3 łyżki (30ml)
  • mrożony groszek -w zależności od ilości rosołu 1-2 opakowania (450g-900g)
  • ziemniaki- 8 sztuk (720g)
  • rosół lub bulion warzywny (1 litr)

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, czosnek (czosnek dodać nieco później, by go nie przypalić). Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić chwilę, zalać niedzielnym rosołkiem lub bulionem warzywnym i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać groszek i gotować jeszcze 10-15 minut. Odstawić do ostygnięcia, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ja zwykle podaję z domowymi grzankami ziołowymi i ziarnami słonecznika.

Wartość odżywcza:

  • energia: 325 kcal/ porcję
  • białko: 13,34 g/porcję
  • tłuszcz: 8,53 g/porcję
  • węglowodany: 53,79 g/porcję
  • błonnik: 5,43 g/porcję