Lekka zupa szczawiowa
Składniki (8-10 porcji):
- podudzia z kurczaka-3 sztuki (700g)
- skrzydełka z kurczaka- 5 sztuk (300g)
- woda (3 litry)
- marchewka- 3 sztuki (150g)
- seler- 1/2 sztuki (170g)
- por-1 sztuka (140g)
- szczaw-2 słoiczki (630g) ->można użyć świeżego szczawiu*
- jogurt naturalny- 1 opakowanie (150g)
- jajka- 8-10 sztuk (400-500g)
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koperek świeży, opcjonalnie chrzan
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15-20 minut. Umyć i obrać warzywa. Dodać do wywaru (na tym etapie nie dodawać soli-szczaw w słoiku, który będzie dodany później jest dość słony). Gotować do uzyskania aromatycznego bulionu. Dodać szczaw. Ugotowaną włoszczyznę oraz mięso pokroić drobno i dodać do zupy. Na tym etapie można już doprawiać (sól i pieprz). Opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę chrzanu. Świetnie podkręca smak. Po kilku minutach od zdjęcia z palnika ostrożnie dodać jogurt naturalny, by się nie zważył. Można również dodawać go bezpośrednio na talerzu. Podawać oczywiście z jajkiem 😉 Zupa w wersji z chrzanem, posypana dużą ilością świeżego koperku- pachnie wiosną!
*W przypadku używania świeżego szczawiu trzeba go najpierw dokładnie umyć, posiekać, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy.
Wartość odżywcza:
- energia: 322 kcal/ porcję
- białko: 29,81 g/porcję
- tłuszcz: 19,26 g/porcję
- węglowodany: 10,7 g/porcję
- błonnik: 4,48 g/porcję

