Lekka zupa szczawiowa

Lekka zupa szczawiowa

Składniki (8-10 porcji):

  • podudzia z kurczaka-3 sztuki (700g)
  • skrzydełka z kurczaka- 5 sztuk (300g)
  • woda (3 litry)
  • marchewka- 3 sztuki (150g)
  • seler- 1/2 sztuki (170g)
  • por-1 sztuka (140g)
  • szczaw-2 słoiczki (630g) ->można użyć świeżego szczawiu*
  • jogurt naturalny- 1 opakowanie (150g)
  • jajka- 8-10 sztuk (400-500g)
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koperek świeży, opcjonalnie chrzan

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15-20 minut. Umyć i obrać warzywa. Dodać do wywaru (na tym etapie nie dodawać soli-szczaw w słoiku, który będzie dodany później jest dość słony). Gotować do uzyskania aromatycznego bulionu. Dodać szczaw. Ugotowaną włoszczyznę oraz mięso pokroić drobno i dodać do zupy. Na tym etapie można już doprawiać (sól i pieprz). Opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę chrzanu. Świetnie podkręca smak. Po kilku minutach od zdjęcia z palnika ostrożnie dodać jogurt naturalny, by się nie zważył. Można również dodawać go bezpośrednio na talerzu. Podawać oczywiście z jajkiem 😉 Zupa w wersji z chrzanem, posypana dużą ilością świeżego koperku- pachnie wiosną! 

*W przypadku używania świeżego szczawiu trzeba go najpierw dokładnie umyć, posiekać, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy.

Wartość odżywcza:

  • energia: 322 kcal/ porcję
  • białko: 29,81 g/porcję
  • tłuszcz: 19,26 g/porcję
  • węglowodany: 10,7 g/porcję
  • błonnik: 4,48 g/porcję