Łosoś w sosie curry

Łosoś w sosie curry

Składniki (3 porcje):

  • filet z łososia- 1 sztuka (500g)
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki (20ml)
  • sos sojowy- 2 łyżeczki (5ml)
  • miód- 1 łyżeczka (25g)
  • sok z cytryny- 1 łyżeczka (6ml)
  • bulion warzywny (500ml)
  • śmietana 18 %- 1 opakowanie (50ml)
  • mąka pszenna- 2 łyżki (20g)
  • koperek pęczek- 1 sztuka (50g)
  • sól, pieprz, czosnek, curry
  • opcjonalnie pomidory suszone

Sposób przygotowania:

Łosoś:

Filet umyć, pokroić w paski (porcje), umieścić w misce i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty (oliwa z oliwek, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez prasę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz). Zostawić na kilka godzin w lodówce.
Sos:

Bulion warzywny zagotować, dodać przyprawę curry (wg smaku, ja daję około 3/4 łyżeczki), przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, pieprz, sól. Na tym etapie dodać posiekane pomidory suszone (jeśli wolisz taką opację). Zagęścić sos mieszaniną śmietany i mąki, dodać posiekany koperek, ewentualnie odrobinę sosu sojowego.


Ja zwykle podaję z ziemniaczkami z koperkiem i fasolką szparagową. Podawany z kaszą również jest rewelacyjny.

Wartość odżywcza:

  • energia: 350,7 kcal/ porcję
  • białko: 36,05 g/porcję
  • tłuszcz: 32,94 g/porcję
  • węglowodany: 17,5 g/porcję
  • błonnik: 1,25 g/porcję