Łosoś w sosie curry
Składniki (3 porcje):
- filet z łososia- 1 sztuka (500g)
- oliwa z oliwek- 2 łyżki (20ml)
- sos sojowy- 2 łyżeczki (5ml)
- miód- 1 łyżeczka (25g)
- sok z cytryny- 1 łyżeczka (6ml)
- bulion warzywny (500ml)
- śmietana 18 %- 1 opakowanie (50ml)
- mąka pszenna- 2 łyżki (20g)
- koperek pęczek- 1 sztuka (50g)
- sól, pieprz, czosnek, curry
- opcjonalnie pomidory suszone
Sposób przygotowania:
Łosoś:
Filet umyć, pokroić w paski (porcje), umieścić w misce i wymieszać z wszystkimi składnikami marynaty (oliwa z oliwek, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez prasę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz). Zostawić na kilka godzin w lodówce.
Sos:
Bulion warzywny zagotować, dodać przyprawę curry (wg smaku, ja daję około 3/4 łyżeczki), przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, pieprz, sól. Na tym etapie dodać posiekane pomidory suszone (jeśli wolisz taką opację). Zagęścić sos mieszaniną śmietany i mąki, dodać posiekany koperek, ewentualnie odrobinę sosu sojowego.
Ja zwykle podaję z ziemniaczkami z koperkiem i fasolką szparagową. Podawany z kaszą również jest rewelacyjny.
Wartość odżywcza:
- energia: 350,7 kcal/ porcję
- białko: 36,05 g/porcję
- tłuszcz: 32,94 g/porcję
- węglowodany: 17,5 g/porcję
- błonnik: 1,25 g/porcję

