Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami
Składniki na łososia z ziemniaczkami (1 porcja):
- filet z łososia- 1 sztuka (100g)
- ziemniaki-3 sztuki (200g)
- oliwa z oliwek-1,5 łyżki (15ml)
- czosnek granulowany, koperek suszony, papryka wędzona, pieprz cytrynowy, sól
- sos sojowy-2 łyżki (12ml)
Składniki na surówkę (1 porcja):
- sałata- 1/4 sztuki (150g)
- jogurt naturalny-1/2 opakowania (75g)
- ocet-1/4 łyżki (1,5 ml)
- cukier-1/3 łyżki (4g)
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki w skórce wyszorować, pokroić na ósemki. Do miski z ziemniaczkami wlać oliwę (2 łyżki), dodać paprykę w proszku najlepiej wędzoną, czosnek, koperek, sól, pieprz. Wszystko wymieszać. Piec około 40 minut-220 stopni.Przygotować sos do łososia: w miseczce wymieszać sos sojowy, pieprz, koperek oraz łyżkę oliwy. Polać nim łososia (z obu stron). Piec około 15 minut -220 stopni.
Wszystko można piec w 1 komorze piekarnika (razem). Najpierw wrzucić ziemniaczki, po około 20-25 minutach -dołożyć łososia.
Sałatę umyć, poszarpać na kawałki, ułożyć na talerzu. Jogurt wymieszać z octem i cukrem. Powstałym sosem polać sałatę i dobrze wymieszać.
Wartość odżywcza (łosoś z ziemniaczkami):
- energia: 524 kcal/porcję
- białko: 25,86 g/porcję
- tłuszcz: 29,14 g/porcję
- węglowodany: 41,33 g/porcję
- błonnik: 5,6 g/porcję
Wartość odżywcza (surówka):
- energia: 68 kcal/porcję
- białko: 4.03 g/porcję
- tłuszcz: 1,29 g/porcję
- węglowodany: 10,64 g/porcję
- błonnik: 2,1 g/porcję



