Naleśniki z twarożkiem i sosem mango
Składniki na ciasto naleśnikowe (2 porcje):
- jajko- 1 sztuka (50g)
- mleko-1/2 szklanki (125ml)
- mąka-1/2 szklanki (80g)
- woda-1/2 szklanki (125ml)
- olej rzepakowy- 1,5 łyżki (15ml)
- sól
Składniki na twarożek (2 porcje):
- twaróg chudy-1 kostka (200g)
- jogurt naturalny-1 opakowanie (150g)
- miód-1 łyżka (25g)
Składniki na sos (2 porcje):
- mango świeży lub mrożony-plaster (90g)
- sok z cytryny-1/2 łyżeczki (3g)
- woda-3 łyżeczki (15ml)
- miód-1/2 łyżeczki (12g)
Sposób przygotowania:
Składniki (na ciasto naleśnikowe) zmiksować na gładko. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Z przepisu wychodzi około 4-6 naleśników. Składniki na twarożek wymieszać ze sobą na jednolitą masę (można zmiksować). Składniki sosu zmiksować ze sobą. Naleśniki wypełnić twarożkiem, polać sosem. Najlepiej podawać ze świeżymi owockami 🙂
Wartość odżywcza:
- energia: 526 kcal/porcję
- białko: 32 g/porcję
- tłuszcz: 14 g/porcję
- węglowodany: 71 g/porcję
- błonnik: 2,1 g/porcję

