Naleśniki z twarożkiem i sosem mango

Naleśniki z twarożkiem i sosem mango

Składniki na ciasto naleśnikowe (2 porcje):

  • jajko- 1 sztuka (50g)
  • mleko-1/2 szklanki (125ml)
  • mąka-1/2 szklanki (80g)
  • woda-1/2 szklanki (125ml)
  • olej rzepakowy- 1,5 łyżki (15ml)
  • sól

Składniki na twarożek (2 porcje):

  • twaróg chudy-1 kostka (200g)
  • jogurt naturalny-1 opakowanie (150g)
  • miód-1 łyżka (25g)

Składniki na sos (2 porcje):

  • mango świeży lub mrożony-plaster (90g)
  • sok z cytryny-1/2 łyżeczki (3g)
  • woda-3 łyżeczki (15ml)
  • miód-1/2 łyżeczki (12g)

Sposób przygotowania:

Składniki (na ciasto naleśnikowe) zmiksować na gładko. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Z przepisu wychodzi około 4-6 naleśników. Składniki na twarożek wymieszać ze sobą na jednolitą masę (można zmiksować). Składniki sosu zmiksować ze sobą. Naleśniki wypełnić twarożkiem, polać sosem. Najlepiej podawać ze świeżymi owockami 🙂

Wartość odżywcza:

  • energia: 526 kcal/porcję
  • białko: 32 g/porcję
  • tłuszcz: 14 g/porcję
  • węglowodany: 71 g/porcję
  • błonnik: 2,1 g/porcję