Sakiewki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
Składniki (4 porcje):
- filety drobiowe z kurczaka- 4 sztuki (800g)
- szpinak świeży- 1 opakowanie (250 g)
- oliwa z oliwek-2 łyżki (20 ml)
- ser typu Feta- 1/2 kostki (135 g)
- pomidorki suszone- 4 plastry (28 g)
- gorgonzola- 4 plasterki (40 g)
- czosnek świeży- 2 ząbki (10g)
- sól, pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Umyte filety z kurczaka naciąć wzdłuż, by uzyskać „kieszonkę”na farsz, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, solą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić czosnek (przeciśnięty przez prasę), po chwili dodać szpinak.Dusić aż do „zwiędnięcia” szpinaku. Dodać ser feta, pieprz. Filety wypełnić farszem, posypać pokrojonymi w kosteczkę pomidorami suszonymi, na wierzch ułożyć plaster gorgonzoli. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, około 25-30 minut.
Wartość odżywcza:
- energia: 403 kcal/ porcję
- białko: 48,3 g/porcję
- tłuszcz: 21,2 g/porcję
- węglowodany: 6,7 g/porcję
- błonnik: 2,0 g/porcję



